Są dni kiedy nie mam ochoty na surówkę, albo po prostu żadnego na nią pomysłu. Czasem najzwyklej się nie wyrabiam ze zrobieniem jej do obiadu. W takie dni idealnym rozwiązaniem są pieczarki na maśle z majerankiem.
Robi się je błyskawicznie, a dzięki podsmażaniu na maśle mają niesamowity smak.
Pasują do mięs, kasz jak i klusek.
Składniki
- 500 gr pieczarek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki majeranku
- kilka gałązek natki
- sok z cytryny (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Instrukcje
- Pieczarki myjemy, osuszamy.
- Jeśli mamy większe pieczarki, przekrawamy je na 2 lub 4 części.
- Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pieczarki.
- Jeśli nie chcemy aby się zrumieniły, wcześniej skrapiamy je sokiem z cytryny.
- Pieczarki delikatnie zrumieniamy, solimy i pieprzymy.
- Po 1-2 minutach rozcieramy w dłoniach majeranek i posypujemy nim pieczarki.
- Podajemy posypane natką.
© 2024 MieszamWGarnku