Świetna surówka z selera, która podbije Wasze podniebienia. Seler z orzechami, dla miłośników z dodatkiem rodzynek ( u mnie tym razem żurwainy) i majonezem. Pyszna do wszelkiego rodzaju dań mięsnych.
Jeśli podaję ją na spotkaniach rodzinnych czy w gronie znajomych, zawsze wszyscy pytają o przepis.
Jedyną jej wadą jest to, że seler dość ciężko ściera się na tarce. Warto do tego celu użyć wszelkigo rodzaju robotów kuchennych, które nas wyręczą. Ponieważ mąż miał również jeść surówkę, zamiast rodzynek użyłam żurwainy. Też wyszło smacznie.
Uwagi
W lżejszej wersji połowę majonezu możemy zastąpić jogurtem.
Składniki
- 1/4 sporego selera
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki majonezu
- garść orzechów
- garść rodzynek (opcjonalnie)
- Jabłko
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Instrukcje
- Selera obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
- Jabłko obieramy i ścieramy. Całość skrapiamy sokiem z cytryny.
- Rodzynki jeśli dodajemy namaczamy w gorącej wodzie na ok. 15-30 min.
- Orzechy siekamy.
- Rodzynki odcedzamy i dorzucamy do jabłka, orzechów i selera.
- Dodajemy cukier i mieszamy z majonezem.
© 2024 MieszamWGarnku