Por to dość specyficzne warzywo, często niedoceniane i mało popularne, chyba przez wzgląd na swój ostrawy smak.
Nie bez kozery por to składnik włoszczyzny. Ja nie wyobrażam sobie bez niego prawdziwego rosołu. Pod wpływem temperatury niesamowicie zmienia smak i pamiętam do dziś lasagne z serem białym i porem, jaką przygotowała ongiś moja siostra. Farsz rozpływał się w ustach.
Zupa krem z pora też smakuje rewelacyjnie. Zachęcam więc do eksperymentów z tym warzywem.
Dzisiaj surówka z pora z dodatkiem marchewki, jabłka i ogórka kiszonego. Całość w sosiku z jogurtu. Jeśli macie dość ostrego w smaku pora, warto tuż po skrojeniu go, posolić odrobinę i odstawić na ok 15 min. To czas potrzebny do puszczenia soku. Po odlaniu soku, nasz por nie będzie już tak ostry w smaku.
My lubimy surówki, bo można je bardzo wdzięcznie komponować w zależności od tego, co akurat mamy pod ręką w lodówce. Świetnie sprawdzi się tutaj nawet sałata lodowa, rzodkiewki czy ogórek świeży. Gotowanie to zabawa i masa eksperymentów, więc zachęcam do szukania swoich smaków, choćby modyfikując przyprawy – dodając cukier czy sok z cytryny lub zastępując jogurt np oliwą.
Uwagi
Jeśli lubicie cięższe smaki, część jogurtu można zastąpić majonezem.
Ogórka zamiast ścierać można pokroić w kostkę, podobnie jak jabłko.
Składniki
- 1 średni por
- 1 duża marchewka
- 2 średnie ogórki kiszone
- 1 jabłko
- 1/3 kubka jogurtu
- sól, pieprz do smaku
Instrukcje
- Warzywa myjemy.
- Pora kroimy.
- Marchewkę, jabłko i ogórka ścieramy.
- Jogurtu i przypraw robimy sosik, którym polewamy surówkę.