Jeśli lubisz surówki z kapusty i kminek, na pewno pokochasz tą surówkę. Robi się ją dosłownie w 5 minut a jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań mięsnych. Wszystkie składniki do jej przygotowania na pewno masz w domu.
U nas obowiązkowo podawana jest do orientalnych żeberek.
Pierwszy raz tą surówkę jadłam u cioci. U nas w domu surówkę z kapusty kiszonej robiło się w wersji klasycznej – marchewka, kapusta plus oliwa. Tutaj niewielka zmiana proporcji marchewki do kapusty, dodanie do tego cebulki i kminku zupełnie zmienia smak dania.
Bardzo polecam.
Składniki
- 300 g kapusty kiszonej
- 1/2 marchewki (jeśli kapusta jest z marchewką pomijamy)
- 1 mała czerwona cebulka
- szczypta kminku
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
Instrukcje
- kapustę kroimy na mniejsze części.
- Jeśli w kapuście nie było marchewki, to ją ścieramy.
- Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Do warzyw dodajemy przyprawy oraz oliwę.
- Mieszamy.
© 2024 MieszamWGarnku
Robię tak samo tę surówkę – jest przepyszna! 🙂