Długo chodziła za mną młoda kapusta kiszona. W sumie miałam na nią taką chętkę, że nie czekałam na przerobienie jej na surówkę i wcinałam kapustę samą. Teraz, kiedy pierwszy głód kapuściany został zaspokojony, był czas i na zrobienie surówki z młodej kapusty kiszonej.
Do surówki dodałam jabłko, paprykę, marchewkę, natkę i koperek. Jeśli lubicie mocniejszy smak to dodajcie kminek i cebulkę czerwoną.
Czasem klasyczna surówka, jest najlepsza a ta idealnie sprawdzi się zarówno do ryby, drobiu czy mięsa – taki klasyk w naszym domu.
Składniki
- 300 g młodej kapusty kiszonej
- 1 średnia młoda marchewka
- 1/4 papryki
- 1 małe jabłko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- natka, koperek do podania.
Instrukcje
- Kapustę kroimy na mniejsze części.
- Jabłko i marchewkę ścieramy na jarzynowej tarce.
- Paprykę kroimy w paseczki.
- Całość doprawiamy cukrem i oliwą, mieszamy.
- Podajemy posypaną koperkiem lub natką.
© 2024 MieszamWGarnku