Wiosna to pora roku, którą uwielbiamy. Na zewnątrz nie jest jeszcze gorąco, a bazarki i stragany uginają się od młodych warzyw.
Dzisiaj polecam lekką surówkę z młodej kapusty. Pewnie już dość macie duszonej kapusty pod wieloma postaciami. Ta surówka z młodą marchewką, papryką i pomidorem, będzie idealnym dodatkiem do dania obiadowego.
Moja kapusta miała już najlepszy czas za sobą, więc nie wygląda zbyt zielono na zdjęciach 🙂 Jeśli użyjecie świeżutkiej kapusty, Wasza surówka będzie jeszcze bardziej chrupiąca i zielona.
Jak to zwykle u mnie bywa, do środka surówki wrzuciłam to, co akurat miałam w lodówce. Liczbę składników możecie dowolnie modyfikować, według Waszego uznania.
Surówka wychodzi pyszna, chrupiąca i leciutka.
Ocet z przepisu możecie zastąpić oczywiście sokiem z cytryny. Ja następnym razem dodam jeszcze ogórki małosolne- mniam.
Składniki
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 średnia młoda marchewka
- 1/3 strąka papryki
- 1 niewielki pomidor ( u mnie malinowy)
- sól, pieprz
- łyżeczka octu, cukru
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka oleju ( u mnie rzepakowy tłoczony na zimno)
- Natka lub koperek do podania
Instrukcje
- Kapustę kroimy lub szatkujemy.
- Pomidory, paprykę kroimy w kosteczkę.
- Doprawiamy do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem.
- Polewamy olejem.
- Mieszamy.
- Przed podaniem posypujemy zielonym.