Dzisiaj będzie zdrowo, zapraszamy więc na surówkę. Tradycyjnie jak to u nas, surówka z tego, co akurat było w lodówce. Padło na kapustę pekińską, którą nazywamy też pekinką. Kapusta pekińska to świetna baza do wielu potraw. Jeszcze nie próbowałam kapusty pekińskiej w wersji duszonej, ale wszystko przede mną. Świetnie komponuje się w mojej wersji naleśników, z nadzieniem po chińsku.
Wróćmy do naszej kapusty pekińskiej. Do poszatkowanej kapusty dorzuciłam dla odmiany ogórek kiszony, kilka pomidorków koktajlowych, kukurydzę. W sumie pasowałoby dodać tutaj jeszcze cebulę czerwoną, jajka na twardo czy tuńczyka. Baza to jogurt naturalny z czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Jeśli nie odchudzacie się, lubicie głębsze smaki, to możecie wymieszać jogurt z majonezem.
Składniki
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 8 pomidorków koktajlowych
- 3 ogórki kiszone
- 1/3 puszki kukurydzy
- natka do ozdobienia
Sos
- 1/2 kubka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Instrukcje
- Warzywa siekamy,
- Przygotowujemy sos.
- Polewamy sosem warzywa.
- Mieszamy.