Jeśli uwielbiacie jajka na twardo i nie wiecie już pod jaką postacią je serwować podczas Wielkanocy, to podpowiadam właśnie tą sałatkę. Sprawdzi się również wtedy, kiedy nie macie czasu na tradycyjną sałatkę jarzynową lub po prostu nie chce Wam się kroić tych wszystkich warzyw.
Dzisiaj zapraszam zatem na sałatkę z ziemniakami i jajkiem oraz zielonym groszkiem. Do tego czerwona cebulka, rzodkiewka, żeby nam coś chrupało. Całość podajemy z majonezem wymieszanym z jogurtem, octem jabłkowym i przyprawami.
Sałatka jest prosta do zrobienia. Zawsze w okresie Świąt mam w kuchni ugotowane jajka, a kilka ziemniaków też uda się szybko ugotować. Mam również słabość do groszku. Uwielbiam i ten świeży jak i konserwowy. Z niewielką ilością majonezu, taki groszek może być świetną przystawką.
Sałatkę podajemy z natką, szczypiorkiem czy czym lubicie sobie urozmaicać takie dania.
Składniki
- 3 ziemniaki - średnie
- 2 jajka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 6 rzodkiewek
- 150 g zielonego groszku
- szczypiorek
Sos
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz
Instrukcje
- Ziemniaki gotujemy w łupinkach.
- Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
- Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę.
- Cebulkę kroimy w piórka.
- Rzodkiewkę kroimy w plasterki.
- Groszek gotujemy do miękkości, dodajemy do sałatki.
- Składniki sosu mieszamy.
- Polewamy sałatkę i mieszamy wszystkie składniki.
- Posypujemy szczypiorkiem.