Dzisiaj propozycja na letni obiad lub kolację. Jakże inna w smaku od tradycyjnie serwowanej u nas fasolki z bułką i masłem. Sałatka z fasolki szparagowej, fetey, pomidorków i fasoli. Całość posypana natką.
Składniki
- 30 dag zielonej fasolki szparagowej
- 3 grubsze plastry fety
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 pomidor lub 6 pomidorków koktajlowych
- pół czerwonej papryki
Sos
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz
- 1/4 łyżki musztary dijon
- oregano
Instrukcje
Sos
- Wszystkie składniki wrzucamy do słoiczka lub kubka, czosnek wyciskamy przez praskę. Mieszamy do uzyskania ulubionej konsystencji
Sałatka
- Fasolkę gotujemy.
- Fetę rozgniatamy widelcem
- Pomidorki kroimy w ćwiartki, jeśli mamy większego pomidorka, to go kroimy w kawałeczki
- Paprykę również kroimy w kawałeczki.
- Natkę drobno siekamy.
- Fasolkę wykładamy, na nią kładziemy paprykę i pomidory.
- Po wierzchu posypujemy fetą i natką.
- Całość polewamy sosem.
© 2024 MieszamWGarnku