Kolejna sałatka z serii Podsumowanie Tygodnia. Otworzyłam lodówkę i wołała do mnie reszta mieszanek sałat, połówka awokado z porannego koktajlu i garść ciecierzycy, jaka została po zrobieniu hummusu. Wybór był prosty – sałatka z ciecierzycą i dodatkami. Do tego pyszny sos miodowo-pomarańczowy. Nie pozostało nic innego jak na obiad przygotować sałatę z dodatkami.
Skład sałatki możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego, co macie pod ręką. Taka sałatowa kompozycja, może być za każdym razem inna. Polecam dodawać podprażone pestki słonecznika lub dyni czy cebulkę czerwoną. Sprawdzą się również winogrona czy oliwki.
Zamiast kulek mozarelli możecie dodać fetę lub w ogóle zrezygnować z tego dodatku. Polecam eksperymentować z rukolą, którą po prostu uwielbiam.
Sałatka może być samodzielnym daniem np z grzankami czy bułą z masełkiem czosnkowym lub ziołowym, albo dodatkiem do dania głównego. Jeśli nie dodamy cebulki, idealna będzie do lunchboxa – do szkoły czy pracy.
Dzięki dodatkowi awokado i cieciorki, sałata jest bardzo sycąca.
Składniki
- 1/2 opakowania mieszanki sałat
- kilka mozarellek
- 4 pomidorki suszone
- garść ciecierzycy
- połówka awokado
sos
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Instrukcje
- Awokado kroimy w kostkę lub wydłubujemy większe kawałki łyżką.
- Pomidory kroimy w paseczki.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski lub wykładamy na talerz.
Sos
- Do słoiczka wkładamy wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy.
- Kilka razy potrząsamy słoiczkiem do połączenia składników.
- Dodajemy oliwę i mieszamy sos na gładki sos.
- Polewamy sałatkę sosem.