Dzisiaj będzie zdrowo i kolorowo. Znów nadeszła akcja „podsumowanie tygodnia”. Co było zrobić… Wyciągnęłam wszystko na stół i powstała sałatka z owocami :).
Owoce doskonale łamią lekką goryczkę rukoli. Nie sądziłam, że brzoskwinia i maliny tak dobrze skomponują się z zieleniną.
W sałatce są pomidorki, mozzarella i ogórki. Jeśli chcecie trochę mocniejszy smak, dodajcie cebulę czerwoną.
Sos to mieszanka musztardy, miodu, oliwy i octu balsamicznego. Polecam mieszać składniki w słoiczku poprzez potrząsanie i dodać oliwę jako ostatni składnik, dzięki czemu otrzymamy gładki, jedwabisty sosik. Następnym razem dodam awokado albo zrobię z niego dressing, ale to już pomysł na kolejny wpis 😉
Lubimy sałatki za to, że są szybkie w przygotowaniu i sycące. Można je jeść jako przystawkę czy z grzankami jako danie na obiad lub kolację.
Składniki
Sos
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Sałata
- Garść rukoli
- 1/3 główki sałaty masłowej
- 100 g malin
- 1/2 brzoskwini
- 1 op. mozzarelli
- 1 mały ogórek
- po 5 sztuk pomidorków żółtych i czerwonych
Instrukcje
Sos
- Do słoiczka wkładamy musztardę, miód i ocet.
- Zakręcamy i wstrząsamy.
- Dodajemy sól, pieprz i oliwę.
- Zakręcamy i wstrząsamy.
Sałata
- Składniki sałatki myjemy, odsączamy wrzucamy do miski, jeśli trzeba kroimy.
- Podajemy z sosem.