W prostocie tkwi siła! I tak w tej sałatce, która ma niewiele składników. Wystarczy nam ogórek, czerwona cebula i kilka dodatków, aby stworzyć coś naprawdę pysznego i zarazem oryginalnego.
Ogórki w naszym kraju jako surówka kojarzą się pewnie większości z mizerią. Ale czemu na niej poprzestać? Warto bawić się smakami i eksperymentować. Tutaj jako dressing występuje sok z limonki, oliwa i natka oraz sól i pieprz. Ale spróbujcie koniecznie tej sałatki z kolendrą, miętą czy bazylią. Niewielka zmiana w składzie, a jaka zmiana w smaku sałatki!
Sałatkę najlepiej podawać po 30-60 min od zrobienia. Sok z limonki pełni tutaj funkcję marynaty. Pozwoli na głębsze połączenie smaku ogórka oraz cebuli.
Jeśli macie ostrą czerwoną cebulkę, aby złagodzić jej smak, warto posypać ją delikatnie solą. A następnie odlać powstały sok.
Do sałatki można dodać rzodkiewkę, awokado, miks sałat czy tak naprawdę co przyjdzie Wam do głowy. Krewetki też doskonale się sprawdzą. Sałatka sprawdza się świetnie jako przystawka do mięs pieczonych czy grillowanych ale również ryb.
Bardzo polecam, bo jej wykonanie to 5 min.
Porcja dla 2 osób.
Składniki
- 1 duży ogórek lub 2 mniejsze
- 1 mała czerwona cebulka
- 3 gałązki natki, lub więcej jeśli lubicie
- sok z połowy limonki
- 1/4 kubka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Instrukcje
- Ogórki obieramy lub nie, kto jak lubi.
- Cebulkę kroimy dowolnie.
- Natkę siekamy, wrzucamy do kubka.
- Z połowy limonki wyciskamy sok i dodajemy do kubka.
- Dodajemy również oliwę oraz sól i pieprz.
- Mieszamy sos i polewamy sałatkę.