Muszę się do czegoś przyznać. Mam lenia. A może to zmęczenie. W każdym razie nic mi się nie chce. Ostatnie upalne dni też odebrały mi siły do stania i mieszania w garnkach. A męża do pracy trzeba wyprawić i to z jakimś smacznym jedzonkiem obiadowym. W ogóle to miło mi, że w pracy koledzy zazdroszczą panu mężowi obiadków 😉 Jak Wam pokażę, przygotowanie takiej sałatki nie zajmuje dużo czasu, więc może warto wstać te 10 minut wcześniej i zaskoczyć lubego świeżą sałatką do pracy?
I nie prawda, że panowie muszą mieć mięcho na obiad. Znam takich, co wystarczy im tylko zupa. Inni faktycznie mięcho, najlepiej schabowy, ziemniory i mizeria. Mój pan mąż wybredny nie jest, a może jest? Hmmm…. Sałatki w każdym razie jada z apetytem.
Jeśli byśmy sałatę jedli w domu, to na pewno byłaby w niej czerwona cebula. Z racji tego, że jest to wersja „wyjściowa”, cebulę odpuściłam 😉 Tak, tak współpracownicy, podziękujecie mi za to 😉
I wiecie co, czas zrobienia tej sałatki to jakieś 10 min. W zasadzie wszystkie składniki zdążycie spokojnie pokroić w czasie, kiedy kuskus będzie pęczniał. Dzięki kuskusowi sałatka jest sycąca i bardziej obiadowa. Ale sprawdza się również jako idealny dodatek do grilla.
Pamiętajcie tylko, że kuskus bardzo pęcznieje i nie wsypujcie na raz pół opakowania. W sumie ja miałam jakąś resztówkę kaszy w słoiku, słoik dopełniłam gorącą wodą przykryłam i po kilku minutach miałam pełny słój kaszy. Ale nic się nie zmarnuje. Wyląduje ona w plackach lub jutrzejszej sałacie, tym razem w wersji z truskawkami lub przynajmniej truskawkowym dressingiem.
No i nasza nowa gwiazda – roszponka. Ostatnio odkryłam jej świetne zastosowanie do wszelkiego rodzaju kanapek na ciepło czy zapiekanych tostów. Zwykle sięgaliśmy po rukolę, ale muszę życzliwszym okiem patrzeć również na roszponkę i częściej ją kupować.
Skład sałatki nie jest odkrywczy, więc bazując na kaszy i roszponce, możecie dodawać swoje ulubione dodatki 😉
I z perspektywy czasu, mój mąż, który za cukinią nie przepada, przez 3 dni z rzędu zajadał się tą sałatką, codziennie ją chwaląc i mówiąc, że jak super, że w gorący dzień on ma chłodną sałatkę, po zjedzeniu której nie czuje się ciężko a jest najedzony. Zróbcie koniecznie!
Składniki
- 5 łyżek surowej kaszy kuskus
- 2 garści roszponki
- 1/3 sporej cukinii
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1/3 opakowania fety
Sos
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy miodowej Dijonskiej
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól, pieprz, przyprawy do sałatki
Instrukcje
- Kaszę przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do miski wrzucamy kaszę, roszponkę.
- Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki.
- Cukinię i fetę kroimy w kostkę.
Sos
- Z podanych składników robimy sos, którym polewamy sałatkę.