Cieciorka, znana również jako ciecierzyca, przyznam szczerze, że zbyt rzadko gości na naszym stole. Ponieważ miałam akurat cieciorkę w puszce, postanowiłam podzielić zawartość i z połowy zrobić hummus. A co z drugą połową? Padło na sałatkę, bo leniwej żonie nie chciało się robić obiadu, a sałatki w naszym domu, szczególnie z podpiekaną bułą z masłem czosnkowym są bardzo lubiane i mile widziane w roli pełnoobiadowej;)
Tak narodziła się sałata z ciecierzycą.
Do sałaty dodałam to co miałam czyli awokado, fetę, cebulę, pomidorki. Ale miałam strasznego smaka na ogórki, w dodatku kiszone, więc ten nietypowy składnik w tym zestawieniu również się znalazł. Sałatka wyszła świetna, robi się ją dość szybko, szczególnie jeśli użyjemy gotowych miksów sałat, bo ile zajmuje pokrojenie awokado, kilku pomidorków i cebuli? Chwilkę!
No i oczywiście poza sałatą musiała pojawić się rukola. Do rukoli trzeba dorosnąć, sama się o tym przekonałam, więc jeśli sałatę mają jeść dzieci, niekoniecznie szalejcie z jej ilością. U nas, gdyby nie fakt, że miałam 1/3 torebki miksu sałat, to robiłabym sałatę na samej rukoli.
Z sosem tym razem również nie szalałam, skropiłam całość sokiem z cytryny, solą, pieprzem i delikatnie pokropiłam oliwą. Tak myślę, że przy kolejnej sałacie, użyję awokado, jako bazy do dressingu np z kaparami? 😉
A Wy jakie nietypowe składniki lubicie w sałatkach?
Składniki
- 1/2 opakowania miksu sałat
- 3 ogórki kiszone
- 1/3 opakowania fety
- 10 małych pomidorków
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 2 spore garści rukoli
- 1/2 awokado
- ok. 1 łyżki oliwy
- sól, pieprz, ew. zioła do sałat
- 1 łyżka soku z cytryny
Instrukcje
- Składniki wrzucamy do miski.
- Ogórki, pomidorki, cebulę, awokado kroimy.
- Fetę kruszymy
- Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą.
- Solimy i pieprzymy.