Lato to pora kiedy nie chce nam się zbytnio jeść z powodu temperatury na zewnątrz. Nie chce zbytnio też się gotować i spędzać długich godzin w nagrzanej kuchni.
Dla mnie idealnym rozwiązaniem są wszelkiego rodzaju sałatki. Tutaj sałatka obiadowa na bazie kaszy. Robi się ją szybko, można spakować w pojemnik i zjeść na pikniku lub jako obiad w pracy. Sprawdzi się zarówno w wersji na zimno jak i na ciepło.
Dla mnie kuskus to wciąż nie do końca odkryta kraina, więc na pewno będzie się jeszcze pojawiał na blogu nie raz.
Składniki
- 100 gr. kurczaka
- ulubione przyprawy do kurczaka (tymianek, oregano, bazylia, czosnek, itp)
- 75 gr. kuskusa
- kilka gałązek natki
- pół świeżego ogórka
- 3 plastry fety
- 3 pomidory suszone
- 1/4 czerwonej cebuli
- 5 oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki zalewy z pomidorów
Instrukcje
- Kuskus przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 75 gr to połowa mojego kubka, więc zalewam kaszę kubkiem wrzątku, przykrywam i odstawiam na kilka minut.
- Kuraczka kroję w kostkę posypuję ziołami i smażę na patelni.
- W tym czasie kroję pozostałe składniki i wrzucam wszystko do miski za wyjątkiem natki.
- Dodaję kurczaka.
- Kuskus rozdrabniam widelcem i dodaję do pozostałych składników.
- Solę i pieprzę do smaku.
- Mieszam.
- Całość posypuję natką i polewam oliwą z pomidorów.
© 2024 MieszamWGarnku