Zima to okres kiedy brakuje mi prawdziwych pomidorów i ogórków. Dlatego jesienią, staram się porobić dość dużo przetworów, żeby te braki nadrobić.
Jednym z takich przetworów są ogórki na mizerię, z których szybko przygotujemy naszą ulubioną sałatkę. Również same ogórki robi się bardzo szybko, więc jak tylko w sierpniu czy we wrześniu mam nadmiarowe ogórki, wędrują one do słoika z myślą o zimowej mizerii.
Najlepiej o ich smaku mogą wypowiedzieć się fachowcy, którzy robili remont mojej łazienki w poprzednim mieszkaniu. Wyjedli mi cały zapas tak zrobionych ogórków 😉
Składniki
- 1,5 kg ogórków
- 1 łyżka soli
- 1 l wody
- 1/3 szkl. octu
- 3 łyżki cukru
- kilka zarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 1 cebulka
Instrukcje
- Ogórki myjemy, obieramy i kroimy jak do mizerii.
- Składniki zalewy - wodę, sól, cukier i ocet gotujemy.
- Ogórki przekładamy do słoików, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę.
- Do każdego słoika wkładamy kilka ziarenek pieprzu i ziela.
- Zalewamy zalewą i zakręcamy.
- Pasteryzujemy ok 15 min, uważając, aby ogórki nie straciły koloru.
© 2024 MieszamWGarnku