Przetwory są tym u nas, co tygryski lubią naprawdę robić. W tym roku z powodów osobistych dużo ich nie powstało, ale za to jest trochę nowości. Należy do nich ta sałatka, na którą dostałam przepis od znajomej.
Poza dżemami, ogórkami lubię również takie sałatki. Mają to do siebie, że wystarczy odkręcić słoik i cieszyć się smakiem letnich warzyw. Kolejnym plusem jest to, że wiemy co jemy. Znamy pochodzenie warzyw i wiemy co dodaliśmy do samej sałatki. Jeśli więc tylko mamy możliwości i chęci, naprawdę warto robić przetwory samemu.
Składniki
- 1 kg zielonych pomidorów
- 1 żółta paryka
- 2 średnie cebule
Zalewa
- 1,5 l wody
- 0,25 l octu
- 1 łyżka soli
- ziele angielskie, czosnek, gorczyca, pieprz, cukier, listek laurowy
Instrukcje
- Wodę z solą i octem zagotowujemy.
- Zostawiamy do ostygnięcia.
- Wszystkie warzywa kroimy w plastry.
- W wyparzonych słoikach układamy warstwami warzywa.
- Na koniec wsypujemy po 1/2 łyżeczki cukru, wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie, 2 ziarenka pieprzu, szczyptę ziarenek gorczycy i 2 ząbki czosnku
- Zalewamy słoiki zalewą.
- Pasteryzujemy przez 20 minut.
- Odstawiamy na ściereczkę dnem do góry.
© 2024 MieszamWGarnku