Rok temu po raz pierwszy, na bazarku z lokalnymi produktami od rolników, spróbowałam dżemu z dynii. W sumie dynia u nas nie jest zbyt popularna a dżem był tak świetny w smaku… Taki inny od innych. Nie za słodki, nie kwaskowaty. Taki i na kanapkę i jako nadzienie do bułeczek czy rogali. No ale dżem z warzywa…tak się nie godzi;)
ale ten smak…I taki jest właśnie przepis na dżem z dynii. Poza momentem obrania dynii ze skórki, którego to momentu nie znoszę, to wykonanie go, to sama przyjemność.
Składniki
- 2 kg miąższu dynii
- 1 kg jabłek
- 0,5 kg cukru
- cynamon, kardamon, imbir
Instrukcje
- Dynię i obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka wrzucamy do garnka.
- Dodajemy cukier i dusimy ok. godziny.
- Po tym czasie dodajemy przyprawy i dusimy 10 min.
- Jeśli konsytencja dżemu nam odpowiada, przekładamy do słoików.
- Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 min.
© 2024 MieszamWGarnku