Dzisiaj strucla a raczej wianuszek drożdżowy z nadzieniem z orzechów włoskich. To, czy zrobimy struclę, czy wianuszek a może jak w oryginale strucę pieczoną w formię od baby, zależy od naszej fantazji. Ciasto jest przepyszne, jedno z lepszych ciasto drożdżowych jakie robiłam. Wilgotne, nie suche nawet kolejnego dnia. A farsz…kto nie lubi orzechowego farszu? Mało komu udaje się poprzestać tylko na jednym kawałku tego ciasta.
Wierzch możecie udekorować zgodnie z własnym gustem, mniejszą lub większą ilością lukru lub po prostu cukrem waniliowym.
W oryginale jest to przepis na Poticę orzechową, ale ja przecież nie mogę na Boże Narodzenie piec ciasta w kształcie baby;) Padło więc na wianuszek, ale następnym razem będzie zwykła strucla.
Potica to klasyczne ciasto jakie na Słoweni piecze się właśnie na Wigilię. Przepis zaczerpnięty z dodatku na Święta, jaki niegdyś wypuściła Gazeta Wyborcza.
Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym
Składniki
Ciasto
- 600 g mąki pszennej (trzymanej w ciepłym miejscu)
- 60 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g miękkiego masła
- 3 żółtka
- 100 cukru
- 2 łyżki rumu (u mnie wódka orzechowa)
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
Nadzienie
- 300 g zmielonych orzechów włoskich
- 125 ml gorącego mleka
- 150 g cukru
- 2 łyżki tartej bułki
- 30 g miękkiego masła
- 3 łyżki gęstej śmietanki tortowej
- 2 jajka (żółtka i białka osobno)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Instrukcje
Ciasto
- W miseczce rozkruszamy drożdże z 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru.
- Odstawiamy na 10-15 min aż drożdże zaczną pracować.
- Do pozostałęgo mleka dodajemy sól, otartą z cytryny skórkę i rum.
- Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.
- Do masy żółtkowej dodajemy mleko ze skórką.
- Mieszamy aż całość się rozpuści.
- Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej drożdże i pozostałą masę mleczno-jajeczną.
- Wyrabiamy ciasto.
- Pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Nadzienie
- Orzechy mielimy. Ja użyłam przystawki do blendera.
- Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem.
- Dodajemy cukier, bułkę, masło, śmietankę, żółtka, cynamon.
- Mieszamy łyżką.
- Białka ubijamy na sztywno.
- Dodajemy do masy i mieszamy łyżką do jednolitej konsystencji.
- Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta.
- Wykładamy nadzienie orzechowe.
- Zawijamy w struclę.
- Jeśli chcemy mieć oryginalną poticę, zawiniętą struclę układamy w okrąg i przekładamy do formy na babę z tzw. kominkiem.
- Pozostawiamy do wyrośnięcia i na przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajkiem.
- Jeśli chcemy mieć wianek, struclę po długości tniemy na dwie części, zostawiając jeden koniec nieprzecięty.
- Przeplatamy wzajemnie ze sobą warkocze strucli.
- Oba końce strucli łączymy w kształt okręgu.
- Pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Przed pieczeniem smarujemy jajkiem.
- Pieczemy ok 1h w 190 stopniach.
- Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem lub waniliowym i przykrywamy lnianą ściereczką do wystygnięcia. Możemy również polukrować.
- Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min.