Na każdej diecie przychodzi taki czas, kiedy ma się ochotę na coś słodkiego. Dla wszystkich tych, proponuję trufle z kaszy jaglanej. Nawet osoby nie na diecie, nie będą żałować.
Trufle są pyszne, pełne zdrowych bakalii. Możemy je obtoczyć w tym co lubimy : kakao, wiórkach lub startych orzechach.
Słodyczy nadają im świeże daktyle. Jeśli nie próbowaliście jeszcze świeżych daktyli, to czas to zmienić. Ich smak jest nieporównywalny z daktylami suszonymi. W zasadzie same świeże daktyle są na tyle pyszne, że mogą stanowić słodką przekąskę.
Kolejnym ważnym plusem trufli jest prędkość ich wykonania. Wystarczy ugotować kaszę i w czasie jej gotowania, przygotować pozostałe składniki. Potem tylko mieszamy i formujemy kuleczki.
Składniki
- 150 gr kaszy jaglanej
- 0,3 l mleka
- 0,5 szkl płatków owsianych
- 0,5 szkl masła orzechowego
- 250 gr świeżych daktyli
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 0,5 - 0,75 szkl ulubionych orzechów
- kakao, wiórki kokosowe, orzechy - do obtoczenia
Instrukcje
- Kaszę gotujemy w mleku.
- Z daktyli usuwamy pestkę i siekamy.
- Siekamy orzechy.
- Wszystkie składniki łączymy.
- Jeśli masa się nie klei dolewamy odrobinę mleka.
- Formujemy kulki, które obtaczamy w kakao, wiórkach lub orzechach.
© 2024 MieszamWGarnku