Jako, że jestem kluskowo-pierogowo-ziemniaczanym stworzeniem, to pyzy chcę czy nie muszę lubić 😉
Puszyste, mięciutkie kuleczki na bazie ziemniaków podawane z sosem lub skwarkami z cebulką. Dodawać śmietanę do pyz to jakaś profanacja 😉 A poważnie, co kto lubi. Kluski idealne jako dodatek do mięs jak i samodzielne danie.
Z tego przepisu wychodzą jasne kluski, za to w Warszawie, skąd pochodze, pyzy kojarzą się tylko z kolorem szarym i wyraźną fakturą startych na tarce farfocelków ziemniaczanych.
Uwagi
Ważne, aby do pyz wybrać odmianę ziemniaków mączystą czyli np .Honorata, Centa, Grot, Bzura, Ceza
Składniki
- 500 gr ugotowanych ziemniaków
- 1 kg ziemniaków surowych
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżki dowolnej innej mąki
- sól
Instrukcje
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
- Surowe ziemniaki ścieramy na tarce i przekładamy na sitko nad jakieś naczynie.
- Starte ziemniaki dokładnie odciskamy.
- Z naczynia spod sitka wyjujemy oddzielającą się skrobię.
- Do obu typów ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i sól.
- Zagniatamy ciasto.
- Jeśli ciasto nie bardzo się klei, dodjemy 1-2 łyżki dowolnego rodzaju mąki - wszystko zależy od rodzaju użytych ziemniaków.
- Formujemy pyzy i wrzucamy je na wrząca wodę.
- Gotujemy ok. 4 min od wypłynięcia.
- Podajemy z cebulką i skwarkami albo czym lubimy
© 2024 MieszamWGarnku