Mango Lassi to idealny napój orzeźwiający na lato, ale również sprawdzi się o każdej innej porze roku, zawsze wtedy, kiedy uda Wam się upolować dobre, dojrzałe mango. Mi bardziej niż z napojem kojarzy się z deserem -musem. Jeśli więc jesteście na diecie, a najdzie Was ochota na coś słodkiego, to mango lassi jest świetnym cheat mealem.
Ja do zrobienia mango lassi używam jogurtu greckiego, ale możecie użyć dowolnego, ulubionego jogurtu. Z jogurtem greckim mango lassi jest puszyste i kremowe, właśnie bardziej w stylu deseru do jedzenia łyżeczką niż napitku 😉 Świetne na pierwsze lub drugie śniadanie.
Jeśli macie niezbyt dojrzałe mango możecie dosłodzić całość miodem. Możecie użyć również puree z mango z puszki. Wtedy smak jak i kolor potrawy jest bardziej intensywny, ale moim zdaniem mango z puszki to już nie mango świeże, a mi zależy tu na świeżości. I co najlepsze, zrobienie go zajmuje ok 5 min.
Oczywiście, do całego koktajlu dodajemy kardamon, którego cząsteczki widoczne są w fakturze deseru. Możemy też dodać jakieś pikantniejsze przyprawy – co kto lubi, ale proponuję od spróbowania tego wariantu.
W przepisie podaję mleko. Nie musimy używać mleka krowiego, fajnie sprawdzi się również mleko migdałowe czy sojowe.
Napój ten pochodzi z Indii, gdzie kupimy go dosłownie wszędzie, a nam pozostaje robienie go w domu.
Porcja na 2 os.
Składniki
- 1 dojrzałe mango
- 1 duży jogurt grecki 400 gr
- szczypta kardamonu
- 125 ml mleka
- 1 łyżka miodu opcjonalnie
Instrukcje
- Mango obieramy, kroimy w mniejsze kawałki.
- Mango, jogurt i mleko blendujemy na gładką masę.
- Dodajemy szczyptę kardamonu.
Uwielbiam mango 🙂
Uwiebiam przeróżne koktajle, ale z mango jest mniej lubianym przeze mnie napojem 😉
oj tam, mango jest świetne. W zasadzie mango i woda czy jogurt robią super koktajl, czego np. z samym bananem sobie nie wyobrażam.