Serek homogenizowany uwielbiałam jeszcze jako dziecko. Wtedy nie było wyboru, bo był ten mój ukochany waniliowy i drugi, mniej lubiany truskawkowy. Bardzo lubiłam śniadanie z bułki pszennej posmarowanej masłem z takim właśnie serkiem.
Niestety, czasy się zmieniły i w sklepach zawitały różne dziwactwa, z prawdziwym jedzeniem nie mające wiele wspólnego. Serki homogenizowane nie smakowały już tak dobrze. A mój ukochany serek tu, gdzie mieszkam obecnie, był ciężki do nabycia. Co pozostawało zrobić? Samemu zrobić serek homogenizowany.
Jak się okazało, robi się go banalnie prosto, trwa to dosłownie 5 minut a serek jest przepyszny. W sezonie można dodawać dowolne owoce. W końcu serek truskawkowy smakuje truskawkami a nie chemią. Twoje dzieci go pokochają!
Uwagi
Jeśli lubisz rzadszą konsystencję, możesz dodać więcej śmietanki.
Polecam spróbować wariant z owocami sezonowymi.
Składniki
- 250 gr sera białego
- 125 ml śmietanki
- cukier waniliowy
- miód (opcjonalnie)
Instrukcje
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
- Blendujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji (ok. 3-5 min)
super pomysł! Muszę spróbować!