Kminek

kminek Kminek to przyprawa nieco niedoceniana i mało używana. Często nie sięgamy po nią, bo ktoś jej w domu nie lubi ze względu na charakterystyczny, ostrawy smak. Ja też jako dziecko nie lubiłam kminku, co nie przeszkadza mi teraz go uwielbiać i dodawać do każdego pieczonego chleba.

Nazywany bywa również karolkiem lub karulkiem.

Kminek zwyczajny znany jest od tysięcy lat. Źródła podają, że używany był już w starożytnym Egipcie i Rzymie. W średniowieczu wierzono, że kminek zapobiega kradzieży rzeczy w jakiej się znajduje. I tak kminek dziewczyny podawały chłopakom, żony mężom, karmiono nim również trzodę i ptactwo, lub dodawano chleb z kminkiem to klatek dla ptaków.

Kminek to roślina dwuletnia, należąca do rodziny selerowatych. W Polce kminek uprawiany jest w części północnej. Największymi eksporterami kminku są Węgry i Holandia.

Właściwości

Kminek doskonale wspomaga układ trawienny. Użyty w potrawie kminek, przyspiesza trawienie, wspomaga wydzielanie soków trawiennych oraz perystaltykę jelit. Pomaga na problemy żołądkowe: działa wiatropędnie, pomaga w zaparciach. Przy problemach żołądkowych u dzieci, zalecana jest herbatka z dodatkiem kminku.

Ale działanie kminku to nie tylko układ pokarmowy. Pomaga również w leczeniu kataru siennego oraz  w leczeniu przeziębień, gdyż ma działanie bakteriobójcze. Na bolące gardło zaleca się płukanki z nasion kopru. W czasie menstruacji, kminek łagodzi nieprzyjemne skurcze.

Rzcieńczony olejek z kminku sprawdzi się również w problemach ze skórą jak łuszczyca czy zakażenie bakteryjne. Napary z kminku zalecane są również kobietom karmiącym, na zwiększenie laktacji.

Zastosowanie

Bardzo popularna przyprawa w kuchni niemieckiej, austriackiej, litewskiej czy czeskiej. W Czechach popularny jest ser smażony z kminkiem. Ciężko też kupić chleb bez tego dodatku. Jest składnikiem wielu alkoholi w tym kummelu, alaszu czy wódki kminkowej.

W kuchni warto dodawać go do cięższych dań – mięs, kapusty ale również chleba, kiszonek, serów, wytrawnych wypieków czy zup takich jak grochowa, kminkowa czy gulaszowa.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *