Jak ugotować jajko na miękko

jajko na miękkoNiby prosta rzecz, jak ugotowanie na miękko jajka, może przyspożyć nie lada problemów.

Początkującym przypominamy o konieczności przeczytania całego wpisu przed przystąpieniem do gotowania jajka.

Zacznijmy od jajka. Aby nie pękało nam w trakcie gotowania (różnica temperatur – gorąca woda i zimne jajko), jako powinno mieć temperaturę pokojową. Jeśli najdzie nas chętka aby szybko zjeść jajko na miękko a nie chcemy czekać , jest na to również sposób. Wyjęte z lodówki jajko, wkładamy na 5 minut do miseczki z ciepłą wodą, aby troszkę się podgrzało.

Do rondelka lub małego garnka wlewamy tyle wody, aby po włożeniu do garnka jajka, było ono całkowicie przykryte wodą. Wodę gotujemy i dodajemy 1/2 łyżeczki soli (nie ma konieczności mieszania, sól się sama rozpuści). Sól zapobiegnie pękaniu skorupki. Jajko kładziemy na łyżce stołowej i wsuwamy je delikatnie  do wrzącej wody.

Od tej chwili czekamy 3,5 minuty lub 4 minuty przy naprawdę dużym jajku. Po tym czasie jajko wyjmujemy z wrzątku i umieszczamy w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania.

jajko na miękko 2

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *