Pyszna, zdrowa, kolorowa i chrupiąca sałatka, która podbije Twoje podniebienie;) Bez majonezu…no oczywiście jeśli lubisz, możesz go dodać;)
Sałatka idealnie nadaje się jako danie obiadowe z grzankami lub bez oraz jako pyszna i lekka kolacja.
Jak zwykle u mnie, do sałatki poszło to, co było pod ręką lub trzeba było to zjeść, więc mamy tutaj multi-warzywną eksplozję smaków i kolorów. Nie miałam ochoty gotować brokuła, bo i po co, ale nie każdy lubi surowiznę, więc brokuł został zblanszowany, żeby pogodzić gusta wszystkich domowników. To nie tak, że jak nie masz jednego czy dwóch składników, nie robisz tej sałatki. Jeśli nie masz pomidora, dodaj rzodkiewkę (ja zapomniałam ;). Równie dobrze zamiast czerwonej cebuli, sprawdzi się tutaj dymka. Papryka nie musi mieć koloru czerwonego, a jeśli nie masz dużej ilości brokuła, to dodaj miks sałat.
Całą sałatkę posypałam prażoną dynią, ale możecie posypać ją zarówno sezamem jak i pestkami słonecznika.
Ja dodałam filet z kurczaka marynowany i podsmażany, ale możecie dodać dowolnie przyrządzony kawałek kurczaka i gotowany i smażony czy pieczony. Wszystko zależy od tego, co zalega właśnie w Waszej lodówce. Jeśli nie macie kurczaka, nie dodawajcie go, możecie dodać salami, szynkę lub pominąć wkładkę mięsną 😉
Sos oparty jest na jogurcie i miodzie ale wiem, że dla niektórych może być zbyt mdły, dlatego tym polecam majonez lub połączenie jogurtu z majonezem w proporcji 1:1.
Składniki
- 1 średni brokuł
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 żółty pomidor lima
- 1 marchewka
- garść pestek dynii
- ok 200 g filetu z kurczaka uprzednio przygotowanego w dowolny sposób
Sos
- Kubek jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu
- szczypta chilli
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
Instrukcje
- Brokuł blanszujemy wrzucając na 3 min na wrzącą, osoloną wodę.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki
- Pomidory lima na plastry, w zależności od ich wielkości dalej na połówki
- Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w paski
- Marchewkę kroimy w paski.
- Filet kroimy w kostkę lub paski.
- Całość mieszamy z sosem.
- Podajemy z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Sos
- Składniki mieszamy na gładki sos