Bakłażany są nadal stosunkowo mało znane i używane w polskich domach. A szkoda, bo są zdrowe, smaczne i można je przygotowywać na dziesiątki sposobów. Warto sięgnąć po nie szczególnie teraz, kiedy ich piękny kolor zachwyca na straganach.
Dzisiaj bakłażany w sosie pomidorowo-czosnkowym. Jest to idealny dodatek do mięs, grilla czy jako przystawka.
Bakłażany, nazywane również oberżyną, są niezwykle popularne w Gruzji i pewnie tam należy się również doszukiwać korzeni tego dania.
Nie wiem jakich pomidorów użyjecie do sosu, ale warto trochę odlać powstały sok, bo bakłażan nam zniknie w wodnym, pomidorowym soku.
Składniki
- 3 pomidory
- 1 bakłażan
- 2 ząbki czosnku
- natka, bazylia
- sól, pieprz
Instrukcje
- Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
- Bakłażan kroimy w kostkę, lekko solimy odstawiamy na 10 min.
- Po tym czasie osuszamy ręczniczkiem bakłażana.
- Bakłażana podsmażamy na złoto.
- Pomidory kroimy w kostkę i odsączamy.
- Dodajmy wyciśnięty czosnek.
- Solimy i pieprzymy.
- Mieszamy pomidory z bakłażanem, natką i bazylią.
- Odstawiamy do lodówki na 1-2 h.
© 2024 MieszamWGarnku