Dodatki do dań głównych | Sałatki/Surówki

Bakłażany w sosie pomidorowo-czosnkowym

24 sierpnia 2016
Jump to recipe

baklazany5

Bakłażany są nadal stosunkowo mało znane i używane w polskich domach. A szkoda, bo są zdrowe, smaczne i można je przygotowywać na dziesiątki sposobów. Warto sięgnąć po nie szczególnie teraz, kiedy ich piękny kolor zachwyca na straganach.

Dzisiaj bakłażany w sosie pomidorowo-czosnkowym. Jest to idealny dodatek do mięs, grilla czy jako przystawka.

Bakłażany, nazywane również oberżyną, są niezwykle popularne w Gruzji i pewnie tam należy się również doszukiwać korzeni tego dania.

Nie wiem jakich pomidorów użyjecie do sosu, ale warto trochę odlać powstały sok, bo bakłażan nam zniknie w wodnym, pomidorowym soku.

baklazan4

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *