Boże Narodzenie | Do picia

Kompot wigilijny z suszu – suszonych owoców

19 grudnia 2016

Ten kompot to napój, który albo się lubi, albo omija szerokim łukiem.  Chyba w niewielu domach pojawia się ona na Wigilię, właśnie z tego powodu, że któryś z członków rodziny go nie lubi. U nas w domu kompot wigilijny z suszu jest od zawsze. To właśnie zapach gotowanych suszonych owoców kojarzy mi się nierozerwalnie z datą 24 grudnia.  Kompotu gotujemy akurat tyle, żeby było tylko i wyłącznie na Wigilię, nie pijemy go w pozostałe dni Świąt.

A co zrobić z owocami z takiego kompotu? U nas wyjada je mama, ale są osoby, które np. gotują kaszę ze śliwkami na kompocie, więc owoce dodają również do kaszy.

Kompot prawdopodobnie w każdym domu smakuje również odmiennie. Jego smak zależy od ilości cukru ale również użytych owoców. Możemy kupić gotowe tacki z suszonymi owocami (uwielbiam ten zapach), ale my zawsze dorzucamy więcej owoców. Jeśli pokusicie się o wizytę na lokalnych bazarkach zobaczycie, że owoce mogą być suszone ale również wędzone. To właśnie te wędzone nadadzą głębszego aromatu daniom czy w naszym wypadku kompotowi. Do kompotu oprócz suszonych jabłek, gruszek, śliwek, żurawiny (w tym roku świeżej), dodaję kilka sztuk wędzonych jabłek i śliwek. Oczywiście, dodajcie owoce takie jak lubicie lub jakie macie pod ręką. Ponieważ gruszki są najtwardsze z całego suszonego towarzystwa, gotuję je osobno a dopiero potem dodaję do całej menażerii kompotowej.

Jeśli nie chcecie, żeby kompot był tylko słodkim ulepkiem, podczas jego gotowania możemy dorzucić do garnka laskę cynamonu i kilka goździków.

My podajemy kompot odcedzony, ale możecie podać go również z owocami.

Co dom to spotkacie różne przepisy na kompot wigilijny. W niektórych pojawia się np. sok z pomarańczy czy plastry pomarańczy. Dla mnie to nie typowo polski owoc, więc nie robię tego typu udziwnień.

Kompot wigilijny z suszu – suszonych owoców

Czas przygotowania 4 godzin/y

1 godzina

5 godzin/y

Kompot wigilijny z suszu – suszonych owoców

Składniki

  • 100 g suszonych jabłek
  • 3 suszone gruszki
  • garść suszonych moreli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g żurawiny
  • cukier do smaku
  • kilka sztuk wędzonych jabłek i śliwek
  • 1,5 l wody
  • laska cynamonu, 5 goździków

Sposób przygotowania

  • owoce bez gruszek zalewamy wodą na 4h i odstawiamy.
  • Gruszki zalewamy wodą osobno i również odstawiamy na 4h.
  • Gruszki gotujemy osobno przez ok 40-60 min.
  • Pozostałe owoce gotujemy na wolnym ogniu ok 30 min, dodając przyprawy i cukier.
  • Pod koniec gotowania dolewamy wywar z gruszek.
https://mieszamwgarnku.pl/boze-narodzenie/kompot-wigilijny-suszu/

 

 

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *