Przyznam, że z dzieciństwa doskonale pamiętam zarówno kisiel jak i budyń. O ile ten drugi nie budził zbytnich emocji we mnie, to kisiel zawsze uwielbiałam. Tata dodawał do niego starte na tarce jabłko. To była już inna jakość kisielu 😉 Truskawkowy i poziomkowy rządziły. Ja wolałam kisiel taki średnio gęsty, ale znam takich, którzy lubili kisiel w którym łycha musiała stać na baczność!
Niestety, ale kisiel zawsze był robiony „z papierka”. A szkoda, bo można banalnie prosto przygotować smaczny i zdrowy kisiel w domu. Do tego w smaku, jaki lubimy lub na jakie owoce sezonowe przyszedł właśnie czas. Zapraszam zatem na post, w którym dowiecie się jak zrobić kisiel truskawkowy w domu.
Taki kisiel może idealnie sprawdzić się jako słodka przekąska. Z bitą śmietaną zastąpi deser.
Dzisiaj zatem taki domowy kisiel truskawkowy. Wszak na truskawki sezon trwa nadal. Taki kisiel możecie podawać z dowolnymi owocami, nie tylko truskawkami ale np. banami, borówkami czy poziomkami. W każdym wydaniu będzie smakował wybornie 😉 Kolejny atut, dodajecie tyle cukru, ile Wy chcecie. Jednym wystarczy słodycz owoców truskawki, inni będą potrzebować dosypać 1-2 łyżki cukru. Cukier możecie również zastąpić ksylitolem lub erytrolem. W zależności od potrzeb czy upodobań. Idealny pomysł na przekąskę dla dzieci.
Przepis na 2 porcje.
Składniki
- 300 g truskawek
- 300 ml wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
Instrukcje
- 200g truskawek zblendować z wodą.
- Zagotować masę z cukrem.
- Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną z wodą
- Dodać pokrojone 100 g truskawek.
- Przelać do kubków/pucharków.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.