Dzisiaj coś dla miłośników past jajecznych, w nieco nowej odsłonie. Pasta z awokado z jajkami do chleba, grzanek. Z chłodnika pozostały mi 2 jajka na twardo, do tego dojrzałe już awokado prosiło się o zjedzenie. Co było zrobić…tak powstała szybka pasta- idealna na śniadanko, kiedy nie mamy innego smarowidła na chleb.
Dodatki tradycyjnie dowolne, u mnie kolendra, bazylia i połówką chili. Pasta jest lekka, nie jest tak ciężka jak tradycyjna pasta jajeczna z majonezem. Czuć tutaj bardzo wyraźnie jajka i ktoś kto nie przepada za awokado, na pewno polubi i tak tą pastę, bo smak awokado wyraźnie zdominowany jest smakiem jajka.
Nie dodajemy tutaj dodatkowego tłuszczu, jak ciężki majonez, bo zdrowy tłuszcz zawiera awokado. Całość spaja jogurt. Jajka możemy podziabać widelcem, zetrzeć na tarce lub też pokroić w kostkę.
Jeśli chcemy podkręcić smak, możemy dodatkowo dodać łyżeczkę musztardy.
Jeśli awokado i jajka porządnie rozdrobnicie, możecie użyć jej jako dip.
Na naszym stole ta pasta gościła po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni 😉
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka na twardo
- pół papryczki chili
- 1/2 cebulki czerwonej
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- kolendra, bazylia
Instrukcje
- Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem.
- Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Jajka rozdrabniamy dowolnym sposobem.
- Mieszamy jajka z awokado i jogurtem.
- Papryczkę i cebulkę kroimy w drobną kostkę.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy kolendrę i bazylię.
- Mieszamy.