Do chleba

Domowe masło orzechowe

22 czerwca 2015
masło orzechowe
Masło orzechowe

Masło orzechowe kiedyś dla mnie nie do zjedzenia. Sklepowe, zapychające i bez smaku. Co innego domowe masło, z kawałkami orzechów. Masło, które mąż lubi wyjadać łyżeczką prosto ze słoika.

Idealne na kanapkę, ale również jako baza do wielu przepisów. Do jego wykonania możecie użyć ulubionych orzechów. Mogą to być tylko ziemne, ale równie dobrze sprawdzą się tutaj orzechy nerkowca czy laskowe. Jeśli chcecie aby masło miało bardziej intensywny smak, warto orzechy najpierw podprażyć 10 min w nagrzanym piekarniku.

Konsytencję masła możecie dowolnie sobie dobierać dodając więcej oleju lub też wydłużając czas mielenia orzechów. My lubimy taką konsystencję z malutkimi kawałkami orzechów.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *