Do chleba | Fit

Dietetyczna pasta jajeczna bez majonezu

29 listopada 2016
Jump to recipe

Dzisiaj dietetyczna pasta jajeczna bez majonezu. Wiadomo, że same jajka pasty nam nie stworzą, bo są zbyt suche, więc trzeba całość czymś związać. Można do tego użyć jogurtu greckiego, można również oliwy a nawet awokado. Ja pomieszałam ricottę i jogurt, żeby stworzyć lekki a zarazem całkiem smaczny spajacz, zwięzacz czy jak to zwać 😉 Pasta jajeczna z samym jogurtem jak dla mnie jest nieco jałowa w smaku, za to z ricottą, smakuje całkiem dobrze i nie ma tyle kalorii ile wersja z majonezem.

Mi pasta jajeczna kojarzy się z przedszkolem i kawą inką. W moim domu nie jadało się pasty jajecznej, a jej smak znałam głównie z przedszkola. Zmieniło się to, odkąd zamieszkałam z mężem, jawnym jajkożercą. Pasta jajeczna pojawia się na naszym stole stosunkowo często, ale za to pod różnymi postaciami a raczej z różnymi dodatkami.

pasta jajeczna bez majonezu

Są tacy, którzy lubią idealnie gładką pastę. Jeśli do takich należysz, zamiast ścierać jajka na tarce, zblenduj je.  Ja niestety nie miałam tym razem szczypiorku, więc pasta wypadła troszkę blado, ale było na nią zamówienie, więc musiała się pojawić 😉 Spróbuj koniecznie pasty jajecznej z dodatkiem suszonych pomidorów lub tuńczyka. Świetna sprawa.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *