Ciasta drożdzowe | Ciastka | Inne | Karnawał

Pączki z ziemniakami i marmoladą

22 lutego 2017
Jump to recipe

Zbliżający się Tłusty Czwartek, zobowiązuje nas do przepisu na pączki. W  tym roku postanowiłam postawić na coś oryginalnego. I tak na nasz stół wjechały pączki z ziemniakami, z bloga Ani szczypta-slodyczy.blog.pl .

Do tej pory z ziemniakami robiłam chleb, ale żeby ładować je do pączków? To musiało albo okazać się klapą, albo czymś doskonałym 😉

Jak smakują pączki ziemniaczane? Zapraszam do wpisu.

Jeśli robiliście kiedyś pączki, to wiecie jakie są z nimi problemy. Zwykle każda gospodyni opracowuje jeden idealny przepis i jedzie na nim przez całe życie 😉 Bo po co eksperymentować, skoro mam już złoty przepis. Ze mną nie ma tak prosto 😉

Wróćmy do standardowych pączkowych problemów. Oprócz standardowego, czy wrośnie nam ciasto, są inne np. kwestia odpowiedniego nadziania pączków. Jeśli decydujemy się smażyć pączki już z nadzieniem, może się okazać, że w czasie smażenia rozdzielą się nam boczki pączka, nadzienie wypłynie i cały tłuszcz będzie do wymiany. Jeśli to są Twoje pierwsze pączki, to smaż je bez nadzienia, nadziej dopiero na sam koniec, przed lukrowaniem.

Inną kwestią jest dosmażenie pączków. Często, jeśli nie dostosujemy temperatury tłuszczu, skórka może być już mocno brązowa, środek za to surowy.

Jak widzicie, jest sporo delikatnych aspektów przy produkcji pączków. Warto więc nie zniechęcać się pierwszymi porażkami, ale dociekać przyczyny niepowodzeń i szukać lepszych rozwiązań.

Ale wróćmy do przepisu. Pączki z dodatkiem ziemniaków są bardzo puszyste, a sam smak ziemniaków nie jest w ogóle wyczuwalny. Ja troszkę zmodyfikowałam przepis, robiąc z drożdży klasyczny zaczyn.

Nie podaję w lukrze, ilości dodawanego cukru pudru a to z prostej przyczyny, bo nie mierzyłam tego 😉 Gęstość śmietany z jakiej korzystacie może być różna, dlatego dodajemy tyle cukru pudru, aby lukier miał odpowiednią konsystencję.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *