Bez pieczenia | Ciasta z kremem | Ciasta z owocami

Truskawkowa chmurka z kremem z mascarpone i wafelków

24 lutego 2017

Powiem szczerze, że jak tylko zobaczyłam przepis na mojewypieki.com, od razu się zakochałam. Co prawda, u Doroty występuje to ciasto w wersji malinowej, ale malin nie miałam. Za to wszystko inne, plus wafelki i owszem 😉 Pozostawało zakasać rękawy i brać się do roboty, aby powitać strudzonego po pracy męża, z całkiem zacnym ciastem.

Ciacho pachnie latem, dzięki warstwie galaretki z owocami. Jeśli nie macie owoców, nic straconego. Sama galaretka i tak zrobi swoje. W przepisie zrobiłam kilka modyfikacji. Do bezy nie dodałam migdałów. Ogólnie miałam więcej białek niż w przepisie oryginalnym, więc moja beza jest prędzej taką pianką niż bezą, co wcale nie czyni jej gorszą 😉 No i krem. Tutaj w ruch poszły wafelki Lusette o smaku cappuccino, które doskonale podkręciły smak kremu kawową nutką.  Kremy mają to do siebie, że czasem mogą wychodzić mdłe. Ja, żeby temu zapobiec, lubię stosować różne dodatki do kremu, teraz padło właśnie na wafelki.

Całe opisane bogactwo,  wspiera się na pysznej warstwie kruchego ciasta. Tak pysznej, że mąż prosił mnie potem o upieczenie najzwyklejszych ciastek kruchych.

Co do kremu, to pamiętajcie, zbyt długie ubijanie śmietanki, może spowodować jej „przebicie” i krem wyjdzie zważony. Jeśli chcecie mieć gładki krem, to wafelki wkładamy do foliowej torebki i wałkujemy je na drobny proszek. Wtedy łatwiej wtopi się w krem. Ja wolę osobiście większe kawałki 😉

Mimo, że w cieście mamy tyle warstw, nie jest ono bardzo pracochłonne, za to efekt wynagrodzi wszelkie nasze starania.

 

 

Przepis bierze udział w konkursie „Lusette inspiruje”

Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *