Dzisiaj przepis na miodowe ciasteczka, w naszym wydaniu to łatwe pierniki, które nie wychodzą twarde po upieczeniu.
Przepis pochodzi z genialnej książki „Julia piecze miodowe ciasteczka”. W książce ciekawa opowieść, ciekawe ilustracje i przepis. Taki zestaw daje gwarancję, że przygoda z tą książką nie skończy się tylko na czytaniu, ale również będzie kontynuowana w kuchni.
My ciasteczka z tej książki piekłyśmy już kilka razy, zawsze z wielką radością. Przepis nie jest trudny. Jest zabawa przy wyrabianiu ciasta a potem przy wałkowaniu i wykrawaniu. Jeśli wprowadzicie poprawki takie jak ja, to możecie potem lukrować pyszne pierniczki. Co tam, książka tak nam się spodobała, że chyba przyjdzie mi nabyć pozostałe części.
Mam w swojej biblioteczce całą półkę książek, nazwijmy je książkami kulinarnymi dla dzieci. Czekam, kiedy Małe Rączki podrosną i będziemy mogły więcej czasu ciekawie spędzać w kuchni. Może nawet pokuszę się i zrobię dział z szczególnie polecanymi pozycjami do wspólnego gotowania.
No dobrze, ale warto wrócić do samego przepisu. Ciasteczka miodowe są dziecinnie proste w wykonaniu. Ja dodałam trochę więcej mąki niż w oryginale, dodałam kakao, sodę i przyprawę do piernika. Pierniczki z tego przepisu wyszły miększe niż takie klasyczne pierniki i nie trzeba czekać kilka dni, aż zmiękną. Jesli chcecie jeszcze coś polukrować przed Świętami, to bardzo polecam te ciasteczka miodowe.
Nie będę ukrywać, ale my robiomy ciasteczka z podwójnej porcji 😉
Napiszę tutaj jeszcze o jednej rzeczy. Ciasteczka zwykle pieczemy na papieprze do pieczenia. Ja polecam wielorazowe maty. Kupione na aliexpress starczają na dłuuuugo a ich koszt to coś koło 10 zł, za matę wielkości dużej blachy z piekarnika. Takie maty można po pieczeniu umyć i wykorzystywać wielokrotnie.
Ciasteczka miodowe, pierniczki
Składniki
- 2 jajka
- 1/4 kostki masła
- 160 g cukru
- 220 g mąki (dałam 250 g)
- 2 łyżki miodu (dałam gryczany)
- 1/2 łyżeczki cynamonu (dałam łyżkę przyprawy do piernika)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody (opcjonalnie)
- 1,5 łyżki kakao
Wykonanie
- Ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy robotem z hakiem lub rękami ciasto,
- Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i wsadzamy na min 30 min do lodówki.
- Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka
- Pieczemy w 180 stopniach.