Pyszne i chrupiące ciastka owsiane. Mój mąż da się za nie pokroić. A ciastko owsiane z mlekiem…mniam… Bogate w dodatki jak daktyle, żurawina, pestki słonecznika i dyni czy orzechy. Smakują zupełnie inaczej niż te kupne. Co tam, jak raz je upieczecie, na pewno do nich wrócicie.
Podczas pieczenia, w kuchni unosi się niesamowity aromat. Chce się je jeść jeszcze gorące. Ciastka mają jedną wadę. Jeszcze ciepłe niesamowicie się kruszą, więc ciężko zwinąć ciepłe ciastko i uciec z nim do drugiego pokoju niepostrzeżenie. Po ostygnięciu ciastka twardnieją i można bez problemu je jeść.
Jako dodatków możecie użyć Waszych ulubionych bakalii. Idealnie sprawdzą się tutaj żurawina, rodzynki, daktyle, posiekana czekolada czy kandyzowana skórka pomarańczy.
Polecam pobawić się czasem pieczenia jak i dodatkami. Mojemu mężowi smakują takie ciastka baaardzo brązowe.Wam mogą smakować w innym stopniu zrumienienia.
Składniki
- 2,5 szkl płatków owsianych
- 1 duży, dojrzały banan
- 1 jajko
- 1/2 szkl. cukru brązowego
- 1 kostka masła
- 2 kopiaste łyżki masłą orzechowego (opcjonalnie)
- 2 łyżki miodu (ja daję gryczany)
- 1/2 szkl bakalii
- 1/2 szkl orzechów
- 1/2 szkl mąki pszennej 550
- 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Instrukcje
- Banana blendujemy.
- Z podanych składników zagniatamy ciasto.
- Jeśli będą problemy z lepieniem ciasta, dodajemy ciut mleka.
- Dłońmi formujemy kulki, które rozgniatamy na placuszki na blasze i rozłożonym na nim papierze do pieczenia.
- Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach do zrumienienia