Macie czasem ochotę na coś słodkiego a zarazem zdrowego? A może Wasze dziecko domaga się słodyczy a nie chcecie go karmić czymś niezdrowym?
W tych ciasteczkach mamy płatki owsiane, miód, bakalie czy mąkę pełnoziarnistą. Można je jeść bez wyrzutów sumienia. Idealne do kawy czy na przegryzkę a może do zabrania w plecak na wycieczkę?
Dzięki bakaliom, ciastka są naprawdę słodkie. Smakują dzieciom i dorosłym.
Składniki
- 200 gr płatków owsianych górskich
- garść żurawiny suszonej, pestek słonecznika, dynii, dowolnych bakalii (orzechy, rodzynki, daktyle)
- 2 łyżki prawdziwego kakao
- 3 łyzki miodu
- 100 gr masła
- 100 gr mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Instrukcje
- Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia.
- W tym czasie szatkujemy bakalie.
- Do miski wsypujemy wszystkie składniki oraz dodajemy miód, jajka i schłodzone masło.
- Zagniatamy (nie wyjdzie nam zwarte ciasto, będzie w okruszkach).
- Staramy się uformować kulkę i zostawiamy na 15 min do napęcznienia.
- Wykładamy papier do pieczenia na blachę, formujemy za pomocą łyżki ciastka.
- Pieczemy ok 15-20 min w 180 stopniach.
© 2024 MieszamWGarnku
Idealne na drugie śniadanie 🙂