Tydzień temu wypuściłam się po dłuższej przerwie na lokalny bazar. Naszło mnie na botwinkę nie ukrywam. Niestety, botwinki nie było, ale z łowów powróciłam z nim…panem rabarbarem. I to nie byle jakim bo malinowym. Już na bazarku wystarczył rzut oka na męża, którego mina mówiła: tak, bierzmy i pieczmy 😉
Jako, że sił mi trochę nadal brak, ciacho musiało być proste i szybkie do zrobienia. I tak powstało chyba najprostsze ciasto z rabarbarem, w oparciu o niezawodny przepis teściowej na ciasto mieszane widelcem. Ciasto tak proste i szybkie do zrobienia, że poradzi sobie z nim dziecko czy raczkujący kucharz. Nie trzeba mieć miksera, wystarczy miska i widelec. Składniki na ciasto macie na pewno w domu no, może poza rabarbarem;)
Polecam Wam szczególnie tą wczesną odmianę rabarbaru – rabarbar malinowy. Nie jest aż tak kwaśny i nie trzeba go obierać. No cóż, nawet mąż się zdziwił jak jadł ciasto, że nie czuć charakterystycznego kwasku rabarbaru, bo smak ciasta wychodzi bardzo delikatny.
Przyznam, że miałam trochę stracha, czy kwiecień to miesiąc na dobry rabarbar i kupiłam tylko wiązkę ok. 0,5 kg. Bałam się zupełnie niepotrzebnie i może ciut mało rabarbaru w cieście jak na nasze standardy, ale i tak smak wszystko rekompensuje. Jeśli nie lubicie kwaskowych ciast, część rabarbaru możecie zastąpić truskawkami ( tak, jeszcze nie sezon;) lub jabłkami albo dowolnymi innymi owocami.
A ciasto wychodzi taaaakie puszyste i smaaaaaczne 😉
Kruszonka była robiona na oko i trochę mi popłynęła, jednak w przepisie macie dokładną na nią rozpiskę. Na wspomniane 0,5 kg rabarbaru użyłam 2/3 proporcji ciasta z przepisu.
To co, robimy?
Składniki
Ciasto
- Ciasto
- 4jaja,szklanka cukru,
- 3/4szklanki śmietany 12%,
- 3/4szklanki oleju,
- 3 szklanki mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- tłuszcz do posmarowania formy
- ok 1 kg rabarbaru
kruszonka
- łyżka smalcu,
- łyżka masła,
- 3 łyżki cukru,
- 5 łyżek mąki.
Instrukcje
Ciasto
- Składniki ciasta wkładać do miski w kolejności podanej powyżej.
- Wymieszać widelcem do powstania jednolitej masy (ok.10min.).
- Ciasto wylać/wyłożyć (będzie bardzo gęste) do posmarowanej tłuszczem blaszki.
- Rabarbar umyć, pokroić w 2-3 cm kawałki.
- Na wierzchu położyć rabarbar (zamiast owoców można użyć pokruszonego twarogu lub maku z bakaliami).
- Całość posypać kruszonką.
- Piec w 180 stopniach do suchego patyczka.
Kruszonka
- Składniki kruszonki połączyć/rozetrzeć w palcach
Uwielbiam klasyczną drożdżówkę z rabarbarem !
Ale to nie ciasto drożdżowe…