Ciasta z kremem | Ciasta z owocami

Tarta na kruchym cieście z budyniem i owocami

5 sierpnia 2016
Jump to recipe

tarta6

Kto nie lubi pysznego ciasta kruchego z kremem i masą owoców na górze? Chyba jedno z lepszych ciast, idealne na spotkanie ze znajomymi przy kawie czy rodzinny obiad.

Jako, że tnę kalorie, użyłam jedynie budyniu. Jeśli lubicie lub przyzwyczajeni jesteście do cięższych kremów, użyjcie do budyniu masła. Czyli czekamy aż budyń ostygnie. W misce miksujemy masło na puch i dokładamy po łyżce budyń, cały czas miksując.

tarta4

Tradycyjnie, użyjcie owoców sezonowych. Możecie również na górę wylać galaretkę.

tarta3

Ja to ciasto robiłam na wyjeździe letnim, gdzie nie było tradycyjnej formy do pieczenia tarty, więc ta tarta nie ma charakterystycznych „ząbków” na brzegach. Ogólnie zachęcam, aby nie ograniczać się z gotowaniem do własnej kuchni;) Jeśli prowadzisz bloga, to wiesz pewnie, że czasem trudno przejeść te ilości jedzenia. Ja, jeśli mam okazję, to gotuję u innych, dzięki czemu płynność jedzenia jest zapewniona.

Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, wtedy budyń idealnie skomponuje się  z ciastem i owocami.

Przed pieczeniem przypominam o nakłuciu widelcem w kilku miejscach ciasta w blasze i położeniu papieru do pieczenia obciążonego suszonym grochem, fasolą lub ryżem.

tarta1

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *