Kto nie lubi pysznego ciasta kruchego z kremem i masą owoców na górze? Chyba jedno z lepszych ciast, idealne na spotkanie ze znajomymi przy kawie czy rodzinny obiad.
Jako, że tnę kalorie, użyłam jedynie budyniu. Jeśli lubicie lub przyzwyczajeni jesteście do cięższych kremów, użyjcie do budyniu masła. Czyli czekamy aż budyń ostygnie. W misce miksujemy masło na puch i dokładamy po łyżce budyń, cały czas miksując.
Tradycyjnie, użyjcie owoców sezonowych. Możecie również na górę wylać galaretkę.
Ja to ciasto robiłam na wyjeździe letnim, gdzie nie było tradycyjnej formy do pieczenia tarty, więc ta tarta nie ma charakterystycznych „ząbków” na brzegach. Ogólnie zachęcam, aby nie ograniczać się z gotowaniem do własnej kuchni;) Jeśli prowadzisz bloga, to wiesz pewnie, że czasem trudno przejeść te ilości jedzenia. Ja, jeśli mam okazję, to gotuję u innych, dzięki czemu płynność jedzenia jest zapewniona.
Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, wtedy budyń idealnie skomponuje się z ciastem i owocami.
Przed pieczeniem przypominam o nakłuciu widelcem w kilku miejscach ciasta w blasze i położeniu papieru do pieczenia obciążonego suszonym grochem, fasolą lub ryżem.
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- Jako krem - 2 budynie waniliowe
- owoce do przybrania
Instrukcje
- Ze składników szybko zagniatamy ciasto kruche.
- Owijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30-60 min.
- Ciasto wałkujemy, wyklejamy blaszkę, nakłuwamy widelcem.
- Obciążamy ciasto np grochem, ryżem czy fasolą rozłożonymi na papierze do pieczenia.
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 piekarnika i pieczemy 15 min.
- Usuwamy papier wraz z kaszą/grochem i pieczemy jeszcze 30 min.
- Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Studzimy.
- Wykładamy budyń na wystudzone ciasto.
- Dekorujemy owocami sezonowymi.
Kwintesencja lata w tarcie:)
Piękna tarta!
Ta warstwa budyniu jest grzechu warta!
🙂