Tiramisu to deser, który szturmem zdobył moje serce i podniebienie. Pyszny deser a do tego przygotowanie zajmuje kilka chwil. Przepisów na „prawdziwe włoskie tiramisu” jest kilkanaście jak nie więcej. Ważne, aby wybrać taki, który nam smakuje.
W tym przepisie znajdziecie śmietanę kremówkę, dzięki której krem nie jest tak ciężki. Amaretto, które dodajemy do kawy w której nasączamy biszkopty, delikatnie podkręca smak całego deseru.
To bez czego prawdziwe tramisu się nie obejdzie, to podłużne biszkopty tzw. ladyfingers. W marketach możemy kupić tego typu ciastka, dedykowane specjalnie do wykonania tiramisu.
Te konkretne tiramisu było przygotowywane na imprezę plenerową w jednorazowych plastikowych szklaneczkach, do których nie udało mi się pokruszyć idealnie biszkoptów, a więc wyglądają one nieco koślawo. Za to po kilku godzinach, kiedy biszkopty nieco przesiąkły i kawą i masą, wszystko wyglądało rewelacyjnie. Jest to doskonały przepis na zachwycenie gości właśnie na tego typu przyjęciach.
Składniki
- 4 żółtka
- 1/4 szkl cukru
- 500 gr serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki
- duża paczka podłużnych biszkoptów
- 1 szklanka mocnej czarnej kawy
- 4 łyżki oryginalnego amaretto (mocniejsze niż sprzedawane w Polsce)
Instrukcje
- W misce ubijamy kremówkę.
- W drugim naczyniu ubijamy cukier z zółtkami na puszysta masę.
- Łączymy śmietankę z masą jajeczną.
- Do naszej masy dodajemy po łyżcze mascarpone, cały czas ubijając.
- Powinien wyjść nam dość gęsty krem.
- Do kawy dodajemy amaretto.
- W pucharkach lub blaszce układamy biszkopty zanurzone przez chwilę w kawie.
- Wykładamy porcję masy, posypujemy kakao.
- Na to znów biszkopty zanurzone w kawie.
- Na to masa i posypujemy kakao.
- itd. do wykończenia masy.
- Uwaga, na górze posypujemy kakao dopiero tuż przed podaniem
- Deser chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej całą noc.
Tiramisu to jeden z moich ukochanych deserów 🙂
Hej! Mam pytanie ile porcji takich mini deserów wychodzi z podanej ilości składników? Jeszcze powinnam zdjąć jaka była pojemność tych pojemników : )
jako żółtodziób szykuję słodki stół na własne wesele i nie wiem ile czego kupić : o
Proszę pomóż! : )
To były szklaneczki-kieliszki po 0,2 l z tego co pamiętam. Wyszło około 25 sztuk. Jakby Ci coś brakło, to dawaj grubszą warstwę ciastek;) I ogólnie nie przejmuj się, domowe zawsze lepsze niż kupne a ten deser jest bajecznie prosty i smaczny. No i wszystkiego najlepszego z okazji ślubu i dużo szczęścia i pomyślności na nowej drodze;)
W przepisie nie opisano, co z amaretto
Racja, zaraz uzupełniam. Amaretto dodajemy rzecz jasna do kawy 😉