Dzisiaj zapraszam na ciacho typowo jesienne, ze śliwkami. Bo z czym kojarzy nam się jesień? Jabłka, śliwki, dynia i rozgrzewające przyprawy jak cynamon, goździki, kardamon. Tych przypraw co prawda w cieście nie ma, ale są śliwki 😉
Jeśli szukacie przepisu na szybkie, ucierane ciasto w dodatku niezwykle proste, to polecam ten przepis.
Oczywiście, jeśli lubicie, możecie potraktować ciasto kruszonką czy płatkami migdałów. Zamiast śliwek możecie użyć jabłek, albo miksu śliwek z jabłkiem.
Ciasto dobrze wyrasta, jest puszyste delikatne w smaku, nie wysycha na wiór.
W cieście jako tłuszczu użyłam masła, ale są różne warianty tego przepisu np. z olejem w składzie. Jeśli decydujecie się na olej, pamiętajcie aby dodawać go wolno, bo w przeciwnym razie, grozi nam zwarzenie ciasta.
A tego typu ciacha, nieodmiennie kojarzą mi się z jakimiś rodzinnymi spotkaniami czy też spotkaniami z przyjaciółmi, które zwykle w weekend mają miejsce. To idealny czas na cieszenie się pysznym ciastem, obecnością miłych nam osób i nie liczeniem kalorii 😉
Składniki
- 400 g mąki
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka (żółtka i białka osobno)
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka domowej esencji waniliowej
- 0,5 - 0,75 kg śliwek
Instrukcje
- Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
- Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.
- Dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując.
- Dodajemy esencję waniliową.
- Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy.
- Dodajemy partiami, miksujemy.
- Dodajemy śmietanę.
- Mieszamy.
- Na koniec dodajemy pianę i mieszamy delikatnie ręcznie.
- Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem.
- Na górę kładziemy śliwki, środkiem do góry.
- Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach.