Ciasta ucierane | Ciasta z kremem

Metrowiec – dwukolorowe ciasto z kremem

7 marca 2018

Metrowiec, ciasto które pamiętacie pewnie z dzieciństwa. Ja nie 😉 Pierwszy raz metrowca próbowałam u teściów jakieś 10-13 lat temu. W moim domu rodzinnym, nie robiło się go nigdy, bo go się nie znało. W kręgu znajomych też jakoś nie kojarzę tego ciasta. W każdym razie warto bez wątpienia go zrobić.

Skąd się bierze tak charakterystyczny wygląd metrowca, złożonego jakby z pionowych pasków? Pieczemy dwie blachy ciasta – jedno zwykłe, drugie z dodatkiem kakao. Po upieczeniu, ciasto kroimy i smarujemy kremem, na przemian w blaszce układając ciasto kakaowe i białe. Górę wykańczamy polewą czekoladową. Ja pozwoliłam sobie na dodatek płatków migdałowych.

Przy okazji, kilka słów o kremie. Nie specjalnie przepadałam kiedykolwiek za tego typu kremem – ciężkim, mdławym. Po prawdzie też jakoś wiecznie wychodziły mi w nim grudki. Ten krem jest po prostu cudowny 😉 Mąż wyjadał go łyżeczką, zanim trafił do przełożenia ciasta. Lekki, puszysty, z waniliową nutką. Jeśli lubicie, a ja czasem lubię, traktujcie go jako bazę i dodajcie ulubione dodatki – u mnie zwykle kawa lub syrop kawowy np. brownie albo też amaretto czy rum. Mniammm. Taki krem idealny będzie do wszystkiego, do deserów, do przełożenia ciast i ciasteczek. Nie jest bardzo słodki.

Dobrze, metrowiec zrobić dzień wcześniej i wsadzić do lodówki, aby warstwy i ciasto ładnie sobą przeszły. Jeśli macie jednak ochotę zjeść ciasto dzisiaj, warto je podczas przekładania nasączyć np. herbatą, wodą z dodatkiem alkoholu lub wodą z cytryną.

No i skąd te paski…Jak opisywała mi kiedyś teściowa jak się kroi ciasto i składa, aby potem ponownie kroić pod skosem, jakoś to mi nie pasowało. Ale tak faktycznie jest. Kroimy ciasta w kromki, które smarujemy kremem i następnie układamy na przemian w blaszkach. Przy serwowaniu, ciasto kroimy pod skosem. Ja jak zwykle robię po swojemu i ciasta kroję pod skosem, potem dopiero smaruję kremem i na koniec, przy serwowaniu, kroję tradycyjnie jak zwykłe ciasto, nie bawiąc się w skosy. A i goście mają wtedy zagwozdkę, skąd takie ułożenie ciasta.

Metrowca pieczemy w keksówkach. Idealnie, jakbyście mieli dwie identyczne. Ja niestety nie miałam, i trochę musiałam sztukować 😉 Ale ciasto jest na tyle wdzięczne, że nawet sztukowanie mu nie straszne.

Ilość cukru podana jest orientacyjnie. Jeśli lubicie słodkie wyroby, to dodajcie więcej cukru.

To co, zachęciłam Was? Robicie? 😉

Metrowiec – dwukolorowe ciasto z kremem

Metrowiec – dwukolorowe ciasto z kremem

Składniki

    Ciasto:
  • 8 jajek
  • 450g mąki pszennej
  • 1,5-2 szkl. cukru
  • 16 łyżek wody
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 16 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki octu
    Krem:
  • 3/4 szklanki cukru
  • laska wanilii lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g miękkiego masła
  • syrop smakowy, dowolny alkohol (opcjonalnie)
    Polewa
  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek kakao
  • Płatki migdałów do posypania

Sposób przygotowania

    Ciasto
  • 4 jajka oraz 4 żółtka ubijamy z cukrem
  • Ubijając dodajemy wodę i po łyżce olej.
  • Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Miksujemy.
  • Dodajemy ocet.
  • Dodajemy 4 białka ubite na pianę.
  • Mieszamy łyżką.
  • Połowę ciasta przekładamy już do blaszki, do drugiej dodajemy kakao i mieszamy.
  • Drugą połową wykładamy do drugiej blaszki.
  • Pieczemy w 180 stopniach ok 40 min do suchego patyczka.
    Krem
  • 1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem i laską wanilii, z której wcześniej wydłubujemy nasionka i dodajemy je również do mleka.
  • w 0,5 szkl. rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i pszenną.
  • Jak mleko się zagotuje, dodajemy mleko z mąką.
  • Mieszamy i gotujemy do zgęstnienia.
  • Garnek przykrywamy folią spożywczą, aby nam masa nie podeschła.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Masło ucieramy w mikserze, dodajemy budyniową masę po 1 łyżce.
  • Jeśli chcemy przełamać smak, dodajemy alkohol, kawę lub syrop.
    Polewa
  • Składniki polewy rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu
  • Ostudzone ciasta kroimy na kromki.
  • Każdy kawałek ciasta smarujemy kremem i układamy na przemian w blaszkach - raz kromka biała, raz kromka kakaowa.
  • Ciasto polewamy polewą.
  • Górę posypujemy podprażonymi bez tłuszczu, na patelni pestkami migdałów.
  • Przed podaniem ciasto kroimy pod skosem.
https://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-kremem/metrowiec-dwukolorowe-ciasto-kremem/

 

 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *