Dzisiaj coś dla osób na diecie. Pyszne i pachnące muffinki bananowe. Dietetyczne muffinki z masłem orzechowym, olejem kokosowym i mąką pełnoziarnistą. Bez cukru, bo słodki smak zawdzięczają bananom i miodowi.
Jeśli jesteś na diecie, to możesz bez większych wyrzutów sumienia spałaszować taką muffinkę. Wiecie, co jeszcze fajne jest w tych babeczkach? Nie smakują jak styropian, co niekiedy zdarza się dietetycznym słodyczom i długo pozostają wilgotne.
Do wszystkich ciast z bananami polecam te bardzo dojrzałe banany, takie które fragmentami zaczynają nam czarnieć. Nie nadają się tu zupełnie zielone banany, które też mają swoich amatorów ;). Dlaczego wybieramy banany bardziej dojrzałe? Raz, że łatwiej je rozgnieść a dwa, że są najzwyczajniej słodsze, więc w naturalny sposób dosłodzą nam ciacho.
Jeśli banany nie rozgnieciecie na idealna miazgę, to w fakturze babeczek widoczne i wyczuwalne będą fragmenty owoców. Jak dla mnie idealnie tutaj komponowałyby się jeszcze orzechy włoskie i laskowe, więc następnym razem na pewno je dodam 😉
Muffinki nie są bardzo słodkie, jeśli więc nie jesteś na diecie i lubisz słodkie rzeczy, możesz dodać dodatkowy cukier.
Jeśli dodajecie masło orzechowe solone, pomińcie sól w składnikach.
A jeśli lubicie muffinki „na bogato”, możecie zrobić sobie krem np z serka śmietankowego, wymieszanego z miodem.
Składniki
Składniki suche
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki mokre
- 2 duże dojrzałe banany
- 3 czubate łyżki miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego (można wcześniej rozpuścić)
- 1 jajko
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3 czubate łyżki masła orzechowego
- 1/2 szkl. mleka
Instrukcje
- Suche składniki połączyć w jednym naczyniu i wymieszać.
- Banany rozgnieść widelcem.
- Mokre składniki połączyć w naczyniu i wymieszać.
- Mieszamy suche i mokre składniki, do połączenia.
- Masę nakładamy do papilotek i pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka.