Sezon na te pyszne owoce w pełni, a więc chciałoby się piec i piec i piec. Ciężko zdecydować się na tylko jedno ciasto, które zagości w tym tygodniu na naszym stole. Jest upał, a więc może sernik na zimno z galaretką. A może ciasto mieszane widelcem, na które przepis dostałam od teściowej. Rolada z kremem truskawkowym? Ehh. Decyzja jest naprawdę ciężka.
Ten przepis jest u nas w rodzinie od dawna. Ciasto piaskowe to może ryzykowne połączenie z truskawkami, ale z powodzeniem się broni. Jest wilgotne, truskawki się w nim lekko zapadają. Oczywiście, zamiast truskawek, możecie użyć dowolnych owoców czy też dodać rabarbar.
Zapraszam do wypróbowania.
Składniki
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- 3/4 szkl. cukru (ja daję brązowy)
- 1 kostka miękkiego masła
- 1 szkl. mąki pszennej typ 550
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
- 3/4 kg truskawek
- kilka kropel ulubionego aromatu
- cukier puder do posypania ( jeśli lubicie)
Instrukcje
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy żółtka.
- Do osobnego naczynia przesiewamy mąki i dosypujemy do nich proszek do pieczenia.
- Do masy maślano-jajecznej stopniowo dodajemy mąkę, cały czas ucierając.
- Dodajemy śmietanę i kilka kropel aromatu.
- W osobnym naczyniu ubijamy białka na pianę.
- Dodajemy do pozostałej masy i mieszamy szpatułką.
- Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Układamy umyte wcześniej i osuszone truskawki. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut.
© 2024 MieszamWGarnku