Sezon owocowy w pełni. Aż grzech nie robić jakiś pysznych ciast z owocami. Wiadomo, serniki czy innego rodzaju ciasta możemy robić cały rok. Ciasta z owocami już nie. Dlatego zapraszam na najprostsze, najszybsze ciasto mieszane widelcem w wersji z truskawkami. Zawsze się udaje 😉
Przepis jaki dostałam od teściowej jest idealny. Składniki, każdy zazwyczaj ma w lodówce, ciasto miesza się widelcem w jednej misce, więc nie trzeba tutaj robić żadnych kombinacji. Idealnie sprawdzają się do niego każdego rodzaju owoce: maliny, jabłka, jagody, truskawki itp. Sprawdzi się nawet ser biały czy też mak. Ciasto wychodzi puszyste i naprawdę ciężko zakończyć na jednym kawałku. Aha, jeszcze co do konsystencji ciasta. Masa jest baaardzo gęsta, niech Was to nie zmyli, że ciasto jest nieudane. Ma właśnie takie być!
Udaje się nawet tym, którzy zarzekają się, że żadne ciacho nigdy im nie wyszło. Jeśli więc szukacie łatwego przepisu, koniecznie sięgnijcie po ten.
I dzięki Panie Sąsiedzie, za przypomnienie o informacji dotyczącej czasu i temperatury pieczenia 😉
Uwagi
Ja żeby obniżyć kaloryczność ciasta nie robię kruszonki. Można w kruszonce smalec zastąpić np. masłem.
Składniki
Ciasto
- 4jaja,szklanka cukru,
- 3/4szklanki śmietany 12%,
- 3/4szklanki oleju,
- 3 szklanki mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- tłuszcz do posmarowania formy.
Kruszonka
- łyżka smalcu,
- łyżka margaryny,
- 3 łyżki cukru,
- 5 łyżek mąki.
Instrukcje
Ciasto
- Składniki ciasta wkładać do miski w kolejności podanej powyżej.
- Wymieszać widelcem aż powstania jednolitej masy (ok.10min.).
- Ciasto wylać 9będzie bardzo gęste) do posmarowanej tłuszczem blaszki.
- Na wierzchu położyć owoce (zamiast owoców można użyć pokruszonego twarogu lub maku z bakaliami).
- Całość posypać kruszonką.
Kruszonka
- Zagnieść mąkę i cukier z margaryną i smalcem.
- Skubać małe kawałeczki, którymi posypać ciasto z wierzchu.
- Pieczemy w 180 stopniach ok 45 min.
to coś dla mnie 🙂 dzięki! ale takiej kucharce jak ja :/ proszę podać rozmiar blaszki. z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam
Ja piekłam w kilku rozmiarch blaszek, ale tych większych np. 23×30 cm i większe. Ciasto ładnie rośnie, jeśli użyjesz blaszki w tym rozmiarze lub podobnym, będzie dość wysokie, większa blaszka, to ciut bardziej płaskie, ale nadal ładnie pulchne. No i też wszystko zależy od ilości użytych owoców. Można dać mniej, można dać więcej i też rozmiar blaszki wtedy inny. W każdym razie uczulam, że ciasto jest b. gęste i tym się nie przejmuj 😉