Kto nie lubi ciasta drożdżowego z owocami? Pachnie latem nieziemsko. Dodatkowo ciasto drożdżowe z tego przepisu jest niezwykle proste do wykonania i nie wysycha szybko. Ciasto jest mięciutkie i aromatyczne nawet dwa dni po wypieku.
Jeśli do tej pory baliście się ciasta drożdżowego, spróbujcie koniecznie ten przepis. Ciasto nie wymaga zbyt długiego wyrabiania a jego smak wynagrodzi Wam wszelkie obawy. Ciasto dobrze wyrasta w czasie pieczenia. Może nie wygląda na zdjęciach na super wyrośnięte, ale z tej w sumie niewielkiej porcji ciasta piekłam dwie blaszki.
Ciasto drożdżowe możecie wykonać z dowolnymi owocami. Ja użyłam mieszanki jeżyn, malin, borówek i jagód, bo akurat takie owoce miałam pod ręką. To od Was zależy, ile owoców dodacie. Im więcej, tym smak ciasta jest lepszy. Uwalniający się z owoców sok, nie wpływa również na problemy z wyrastaniem ciasta.
My uwielbiamy to ciasto jeść z zimnym mlekiem, ale sprawdzi się również jako doskonałe ciacho do kawy.
Składniki
- 500 g dowolnych owoców
Ciasto
- 30 g świeżych drożdży
- 2/3 szkl. cukru +1 łyżeczka
- 1/4 szkl. mleka
- 250 g mąki pszennej + 1 łyżka
- 50 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- Kruszonka
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru
Kruszonka
Instrukcje
Ciasto
- Mleko podgrzewamy, dodajemy łyżeczkę cukru, mąki i rozkruszone drożdże.
- Odstawiamy na 15-20 min do wyrośnięcia.
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier, rozczyn i na koniec tłuszcz.
- Wyrabiamy ciasto ok 5 min.
- Przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 h.
- Blaszkę smarujemy tłuszczem.
- Wałkujemy ciasto i wyklejamy nim blachę. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min.
- Wykładamy na wierzch owoce.
- Robimy kruszonkę, w palcach rozrabiając składniki na małe grudki.
- Posypujemy nimi ciasto.
- Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.
piękny talerzyk 🙂 ciasto też prezentuje się super
Talerzyk – pamiątka z wakacji, z wiadomego miejsca 😉 A ciasto pyszne, warto zrobić, bo znika błyskawicznie.