Czy może być coś lepszego w lipcu niż pyszna jagodzianka z zimnym mlekiem? Nieeeeeeeee . U nas po weekendowym pieczeniu często jagodzianki w upalne dnia zastępują śniadanie, obiad i kolację i się nie nudzą.
Pękające w czasie pieczenia od dużej ilości jagód w środku.
Mąż je uwielbia z zimnym mlekiem. Do tego to najalepszy przepis na ciasto na drożdżówki od mojego guru od słodkich wypieków – Doroty z mojewypieki.com .
U nas w domu nie jemy lukru, więc na zdjęciu część bułeczek jest tylko delikatnie posypana kruszonką z brązowym cukrem (stąd nieco inna konsystencja i wygląd), część jest posmarowana resztką jajka. Można wybierać co zrobić i jaki ostateczny wygląd bułeczek się otrzyma.
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka suchych drożdży (5 g) lub 7 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1/2 szkl mleka (125 ml)
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki cukru
- 1 op cukru waniliowego
- 1 jajko do smarowania bułeczek
Nadzienie
- 300 gr jagód
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki
Instrukcje
Ciasto
- Jeśli używamy świeżych drożdży najpierw robimy rozczyn.
- Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto.
- Ciasto jest dość luźne, ale nie powinno się kleić do rąk. W razie potrzeby można dodać więcej mąki.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-2 godz.
Nadzienie
- Wszystkie składniki wymieszać
- Ciasto dzielimy na ok 8 porcji. Rozgniatamy dłonią i nakładamy farsz. Zaklejamy i odstawiamy na blachę do podrośnięcia. Przed wstawieniem do pieca smarujemy jajkiem
© 2024 MieszamWGarnku
Drożdżówki z tego przepisu wychodzą wspaniałe! Tylko ja moje lukrowałam.