Powiem szczerze, że jak tylko zobaczyłam przepis na mojewypieki.com, od razu się zakochałam. Co prawda, u Doroty występuje to ciasto w wersji malinowej, ale malin nie miałam. Za to wszystko inne, plus wafelki i owszem 😉 Pozostawało zakasać rękawy i brać się do roboty, aby powitać strudzonego po pracy męża, z całkiem zacnym ciastem.
Ciacho pachnie latem, dzięki warstwie galaretki z owocami. Jeśli nie macie owoców, nic straconego. Sama galaretka i tak zrobi swoje. W przepisie zrobiłam kilka modyfikacji. Do bezy nie dodałam migdałów. Ogólnie miałam więcej białek niż w przepisie oryginalnym, więc moja beza jest prędzej taką pianką niż bezą, co wcale nie czyni jej gorszą 😉 No i krem. Tutaj w ruch poszły wafelki Lusette o smaku cappuccino, które doskonale podkręciły smak kremu kawową nutką. Kremy mają to do siebie, że czasem mogą wychodzić mdłe. Ja, żeby temu zapobiec, lubię stosować różne dodatki do kremu, teraz padło właśnie na wafelki.
Całe opisane bogactwo, wspiera się na pysznej warstwie kruchego ciasta. Tak pysznej, że mąż prosił mnie potem o upieczenie najzwyklejszych ciastek kruchych.
Co do kremu, to pamiętajcie, zbyt długie ubijanie śmietanki, może spowodować jej „przebicie” i krem wyjdzie zważony. Jeśli chcecie mieć gładki krem, to wafelki wkładamy do foliowej torebki i wałkujemy je na drobny proszek. Wtedy łatwiej wtopi się w krem. Ja wolę osobiście większe kawałki 😉
Mimo, że w cieście mamy tyle warstw, nie jest ono bardzo pracochłonne, za to efekt wynagrodzi wszelkie nasze starania.
Truskawkowa chmurka z kremem z mascarpone i wafelków
Składniki
Ciasto
- 3 żółtka
- 30 g cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego)
- 150 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
Galaretka
- 3 galaretki truskawkowe
- 1 l wody
- 450 g mrożonych truskawek
Krem
- 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 wafelki Lusette cappuccino
Beza
- 5 białek
- 150 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
Instrukcje
Galaretka
- Wodę zagotowujemy, we wrzątku rozpuszczamy galaretki.
- Truskawki rozmrażamy i odsączamy z soku.
- Dodajemy do zimnej galaretki.
- Odstawiamy, aż galaretka zacznie tężeć.
Ciasto
- Składniki ciasta zagnieść na gładkie ciasto.
- Owinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki.
Krem
- Śmietanę ubijać z cukrem.
- Jak śmietana zacznie gęstnieć zacząć dodawać po łyżce mascarpone, cały czas ubijając.
- Na koniec dodać pokruszone wafelki, zamieszać.
Beza
- Ubić białka ze szczyptą soli.
- Pod koniec ubijania dodać cukier.
- Jak piana będzie ubita, dodać po łyżce mąki i jeszcze chwilkę ubijać.
- Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem.
- Do blaszki przekładamy białka.
- Pieczemy/suszymy w 140 stopniach ok godziny.
- Trzeba kontrolować, żeby beza się nie przypalała (można przykryć folią aluminiową).
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną blaszkę ok 24 x 33 cm ( u mnie mała prostokątna).
- Ciasto wstawić jeszcze na 30 min do lodówki.
- Po wyjęciu z lodówki ponakłuwać widelcem.
- Piec w 190 stopniach do zezłocenia (15-20 min).
- Na ostudzone ciasto wyłożyć tężejącą galaretkę.
- Schować do lodówki.
- Jak galaretka będzie już stężała, wykładamy krem i na niego kładziemy warstwę bezową.