Czasem nie macie weny na śniadanie? A może chcecie zaskoczyć rodzinę czymś nowym a na dodatek pysznym i zdrowym? Koniecznie wypróbujcie lemon curd z nasionami chia.
Jak zdrowa jest szałwia hiszpańska (chia), nie muszę chyba nikogo przekonywać. Ale w tym wydaniu, to miła odmiana dla zwykłych puddingów z chia.
Taki lemon curd sprawdzi się na śniadanie a jeśli dodamy do niego np bitą śmietanę lub inne owoce (maliny, jagody, borówkę), orzechy lub płatki migdałów będzie doskonałym deserem, zdrowym i takim, którego nie trzeba długo robić.
Świetny, orzeźwiający smak, lekko kwaskowy ale nie wykręcający nam twarzy 😉
Oczywiście, polecam do niego cytryny niewoskowane. Jeśli zaczniecie ich szukać okaże się, że nie są nie do zdobycia. ja kupuję je na lokalnym targu z ekologicznymi produktami.
Składniki
- 2 cytryny, najlepiej niewoskowane
- 1 puszka mleka kokosowego
- 50 ml wody (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki cukru brązowego (ja użyłam stewii)
- szczypta soli, kurkumy
- 3 łyżki nasion chia.
Instrukcje
- Cytryny myjemy i ścieramy skórkę.
- Wyciskamy sok z cytryny.
- Dodajemy wodę, mleczko kokosowe, cukier, przyprawy.
- Blendujemy.
- Próbujemy jeśli trzeba dodajemy cukru/soku z cytryny.
- Dodajemy nasiona chia, mieszamy.
- Przekładamy do kubków/szklanek.
- Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.