Po zachwycie nad klasycznym chaczapuri, przyszedł czas na eksperymenty z farszem. Szukałam czegoś wyrazistego z charakterem, do środka. Wybór był prosty – kasza gryczana, która wraz z serem białym posłuży nam za farsz. W tym wydaniu chaczapuri jest jeszcze lepsze, wyrazistsze. Nam smakuje bardzo!
Danie idealne na przyjęcie ze znajomymi, obiad czy kolację. Można podawać z sosem, pokrojone jak pizzę. Można usmażyć mniejsze i wtedy każdy ma własne chaczapuri i nie ma walki o ostatni kawałek 😉
Składniki
Ciasto
- Przepis na oryginalne gruzińskie chaczapuri
Farsz
- 100 gr kaszy gryczanej
- 200 gr sera białego ( u mnie półtłusty)
- 1 cebulka
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Instrukcje
Wykonanie ciasta
Farsz
- Kaszę gotujemy.
- Na patelni rozpuszczamy masło i rumienimy na nim cebulkę.
- W misce rozgniatamy ser biały, dodajemy cebulkę i kaszę.
- Doprawiamy do smaku i mieszamy.
- Farsz wykładamy na rozwałkowany placek ciasta.
- Zawijamy w sakiewkę i wałkujemy.
- Smażymy na suchej, gorącej patelni.
© 2024 MieszamWGarnku